
Sexting: Επιβλαβές ή Τρόπος σύνδεσης κατά την πανδημία
Η κοινωνική απομόνωση που εφαρμόστηκε με σκοπό την μείωση της μετάδοσης του ιού Covid-19 επηρέασε σημαντικά τις διαπροσωπικές σχέσεις και την σεξουαλικότητα. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, μια πρακτική που έγινε δημοφιλής κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι το sexting, δηλαδή η ανταλλαγή μηνυμάτων, φωτογραφιών ή βίντεο με σεξουαλικό περιεχόμενο μέσω ηλεκτρονικών συσκευών. Η πρακτική αυτή φαίνεται να επιτρέπει κάποιο βαθμό έκφρασης της σεξουαλικότητας ενώ παράλληλα μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό Covid-19.
Σε μία έρευνα στην Ιταλία που συμμετείχαν νεαροί ενήλικες (18-29 ετών) αξιολογήθηκαν διαφορετικοί τύποι της πρακτικής του sexting ως μηχανισμοί διαχείρισης του στρες κατά την πανδημία καθώς και η επίδραση τους στην ψυχολογία των νεαρών ενηλικών. Ταυτοποιήθηκαν 3 μορφές sexting:
- Πειραματικό sexting: Νέος τρόπος εξερεύνηση της σεξουαλικότητας μαζί με έναν σύντροφο που εμπιστεύονταν
- Δυνητικά επικίνδυνο sexting: Σε επικίνδυνες συνθήκες όπως όταν δεν γνώριζαν τον παραλήπτη
- Συναισθηματικό sexting: Τρόπος ρύθμισης των αρνητικών συναισθημάτων (όπως μοναξιά, λύπη)
Σχεδόν οι μισοί (42.4%) βρίσκονταν σε σχέση εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια του lockdown και επιδόθηκαν κυρίως σε πειραματικό sexting αλλά και σε συναισθηματικό καθώς ήταν ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουν τη φυσική απόσταση και να διατηρήσουν κάποια ερωτική επαφή με τον ή την σύντροφο τους.
Το 40% δεν ήταν σε σχέση κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ανέφεραν πως επιδίδονταν κυρίως σε δυνητικά επικίνδυνο sexting με αγνώστους ή κάτω από τη επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών αλλά και σε συναισθηματικό sexting . Αυτές οι πρακτικές μπορεί να υποδηλώνουν συναισθηματική ευαλωτότητα των νέων ενηλίκων κατά την πανδημία και να χρησιμοποιούνται ως μια απόπειρα διαχείρισης τους στρες και της μοναξιάς της πανδημίας.
Συμπερασματικά, το πειραματικό sexting δεν συνδέθηκε με το στρες της πανδημίας αλλά φαίνεται να χρησίμευε προσαρμοστικά παρέχοντας κοινωνική υποστήριξη και συναισθηματική εγγύτητα. Αντιθέτως, το δυνητικά επικίνδυνο sexting συνδέθηκε άμεσα με το στρες της πανδημίας και ταυτοποιήθηκε ως δυσπροσαρμοστικός μηχανισμός διαχείρισης του στρες. Τέλος, το συναισθηματικό sexting μπορεί να ήταν το αποτέλεσμα προσαρμοστικότητας όταν το κίνητρο ήταν η συναισθηματική επαφή έναντι της κοινωνικής απομόνωσης που επέβαλε η καραντίνα. Από την άλλη πλευρά, ίσως να έδρασε δυσπροσαρμοστικά ως αποφευκτική τακτική για να ξεφύγουν από την στρεσογόνο πραγματικότητα της πανδημίας. Η πρόληψη και η αντιμετώπιση του στρες και των υπολοίπων συμπτωμάτων που προκλήθηκαν από την κοινωνική απομόνωση οφείλουν να λαμβάνουν υπόψιν τα κίνητρα του sexting και κυρίως την επαγόμενη αποφευκτική συμπεριφορά και τη δυσπροσαρμοστική διαχείριση του άγχους
Λαφαζάνη Περσεφόνη
Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτης Ι.Ψ.Σ.Υ.
Πηγή: Bianchi, D., Baiocco, R., Lonigro, A., Pompili, S., Zammuto, M., Di Tata, D., Morelli, M., Chirumbolo, A., Di Norcia, A., Cannoni, E., Longobardi, E., & Laghi, F. (2021). Love in Quarantine: Sexting, Stress, and Coping During the COVID-19 Lockdown. Sexuality research & social policy: journal of NSRC: SR & SP, 1–14
Related Posts
Το σύνδρομο του Big Brother
Το Big Brother είναι ένα reality show βασισμένο σε ολλανδική σειρά με το ίδιο...
Απειλή του Εγώ: Social media και αυτοπροβολή στους εφήβους
Το διαδίκτυο έχει κυριαρχήσει στη ζωή μας και οι έφηβοι είναι συστηματικοί...
Ο ψυχολογικός αντίκτυπος του Covid-19 σε ανθρώπους που νόσησαν
Η πανδημία Covid-19 συνεχίζει να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας μας,...
Πανδημία: Η περίπτωση της συναισθηματικής υπερφαγίας
Κατά την πανδημία, ο συνδυασμός στρες, άγχους και καταθλιπτικής διάθεσης επηρέασε...