Ακράτεια ούρων: Πώς επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή;

Η πρώτη αναφορά για την αρνητική επίδραση που ασκεί η ακράτεια ούρων στη σεξουαλική ζωή των γυναικών έγινε γνωστή το 1979 και μέχρι σήμερα η σύνδεση μεταξύ ακράτειας και σεξουαλικών προβλημάτων είναι επιβεβαιωμένη. Η ακράτεια στο σεξ δεν είναι σπάνια και προκαλεί σεξουαλικές δυσλειτουργίες σε ποσοστό που κυμαίνεται από 19% έως 68%. Εκ πρώτης όψεως δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε τη σύνδεση ακράτειας και σεξ αφού η σεξουαλική δραστηριότητα ασκεί μια επιπλέον πίεση στην κοιλιακή χώρα, προκαλώντας ευκολότερα τη διαρροή ούρων. Βέβαια, τα πραγματικά αίτια πίσω από αυτό το φαινόμενο είναι λίγο πιο περίπλοκα.

Καταρχάς, η ακράτεια ούρων κατά τη σεξουαλική επαφή διακρίνεται σε ακράτεια κατά τη διείσδυση και σε ακράτεια την ώρα του οργασμού. Ενδεχομένως, κάποιες γυναίκες να παρουσιάζουν ακράτεια και στις δυο περιπτώσεις. Η αιτιολογία για τον κάθε τύπο φαίνεται ξεχωριστή. Συγκεκριμένα, η πρώτη κατηγορία οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μη επαρκή ικανότητα της ουροδόχου κύστης να παραμείνει κλειστή για να συγκρατήσει την απελευθέρωση των ούρων, ενώ η δεύτερη κατηγορία συνδέεται περισσότερο με την πάθηση της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης, κατά την οποία οι μυς που περιβάλλουν την ουροδόχο κύστη συστέλλονται παρόλο που η κύστη δεν είναι ακόμα γεμάτη. Η ακράτεια αν και είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα, συνήθως υποδιαγιγνώσκεται αφού πολλές γυναίκες αποφεύγουν λόγω ντροπής να την αναφέρουν. Επίσης, εσφαλμένα, κάποιες γυναίκες τη συγχέουν με την «εκσπερμάτισή» τους.

Ακόμα, σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης της εν λόγω κατάστασης σε σχέση με άλλες εξαιτίας διαφόρων παραγόντων. Αυτοί οι παράγοντες είναι η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, η εμμηνόπαυση, η λιθίαση της ουροδόχου κύστης, η παχυσαρκία, διάφορες λοιμώξεις (π.χ., της ουροδόχου κύστης), η δυσκοιλιότητα, η βλάβη του νευρικού συστήματος εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου ή διαβήτη, τα αντιυπερτασικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα, ουσίες όπως η καφεΐνη και το αλκοόλ (δρουν ως διουρητικά), η μειωμένη ικανότητα εκούσιας κίνησης, διάφορες ψυχικές διαταραχές και μια προηγούμενη χειρουργική επέμβαση αναφορικά με γυναικολογικό ή ουρολογικό ιστορικό.

Φανταστείτε, λοιπόν, μια γυναίκα ανεξαρτήτου ηλικίας, η οποία είναι έτοιμη να απολαύσει τη σεξουαλική επαφή με το σύντροφό της, αλλά μόλις γίνει η διείσδυση του πέους στον κόλπο της ή μόλις είναι έτοιμη να «φθάσει» σε οργασμό, απελευθερώνει λίγα ή πολλά ούρα. Τι σκέψεις θα περάσουν από το μυαλό αυτής της γυναίκας, ποια θα είναι η συναισθηματική της κατάσταση και πώς θα αντιδράσει τόσο η ίδια όσο και ο ερωτικός της παρτενέρ αν η ούρηση γίνει αντιληπτή;

Οι γυναίκες που δε μπορούν να συγκρατήσουν τα ούρα τους, συχνά νιώθουν αμηχανία και ντροπή μπροστά στο σύντροφό τους και σε κάποιες περιπτώσεις οδηγούνται ακόμα και στο σημείο να εγκαταλείψουν παντελώς τη σεξουαλική τους ζωή και να «βυθιστούν» όλο και περισσότερο στο πρόβλημα και τη δυσφορία. Η γυναίκα που παρουσιάζει ακράτεια στη σεξουαλική επαφή νιώθει μη ελκυστική και δύσοσμη. Εξαιτίας της αρνητικής ψυχολογικής κατάστασής της, η ακράτεια ούρων κατά τη διάρκεια του σεξ, μπορεί να επιφέρει σεξουαλικά προβλήματα που καταλήγουν ως σεξουαλικές δυσλειτουργίες, όπως μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και διέγερση και δυσπαρευνία (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή), δεδομένου ότι το μυαλό της σκέφτεται τη δυσάρεστη απώλεια των ούρων της και όχι τη σεξουαλική της απόλαυση και ηδονή.

Αλήθεια, πώς αντιδρά ο άνδρας σύντροφός της μπροστά στο πρόβλημα αυτό;

Φαίνεται, λοιπόν, ότι υπάρχει μια πολυμορφία αντιδράσεων και συμπεριφορών από την αμηχανία μέχρι την έντονη δυσφορία που εισπράττει και ο ίδιος εμπλεκόμενος στο φαύλο κύκλο της γυναίκας του. Άρα η αρνητική του στάση που εκφράζεται με τη δυσφορία του τον οδηγεί στο γεγονός, ότι αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή μαζί της. Σε μια ουδέτερη εκδοχή φαίνεται να μη δίνει ιδιαίτερη σημασία και σε μια θετική εκδοχή αντιδρά με χιούμορ και κατανόηση. Όποια και αν είναι η αντίδρασή του, το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει τη δυναμική να επιδεινώσει ή να απαλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρει το πρόβλημα στη σύντροφό του.

Γι’ αυτό το λόγο, κάθε γυναίκα είναι σημαντικό να γνωρίζει πως υπάρχουν τρόποι να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης διαρροής κατά τη σεξουαλική επαφή, αλλά και να συζητήσει το ζήτημα με τον ερωτικό της σύντροφο αν το επιθυμεί (αυτονόητο είναι πως η καλύτερη λύση έρχεται μέσα από την αλήθεια).

Ειδικά, σπουδαίο ρόλο -αν και αρκετές φορές παραβλέπεται- διαδραματίζει η αλλαγή του τρόπου ζωής, όπως, η επιλογή διαφορετικών στάσεων στο σεξ που πιέζουν λιγότερο την κοιλιά, η εκκένωση της ουροδόχου κύστης της, πριν τη σεξουαλική επαφή, η μείωση του βάρους, ο περιορισμός της κατανάλωσης καφέ και αλκοόλ και γενικά της υπερβολικής χρήσης υγρών πριν το σεξ (κλινική περίπτωση του χώρου μας που πράγματι υπήρξε σημαντική βελτίωση με τις παραπάνω οδηγίες).

Ακόμα, η συζήτηση μεταξύ του ζευγαριού μπορεί να φαίνεται μια άβολη και ντροπιαστική στιγμή, αλλά είναι ένα κρίσιμο βήμα ώστε το πρόβλημα να μην επηρεάσει το σεξ του. Μια γυναίκα που έχει παρατηρήσει ότι έχει ακράτεια κατά τη διάρκεια του σεξ, ίσως νιώσει καλύτερα – ανάλογα πάντα με την οικειότητα που έχει με το σύντροφό της -ενημερώνοντάς τον ότι λίγα ούρα μπορεί να απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια της επαφής.

Αν παρόλα αυτά, το πρόβλημα δεν περιορίζεται και τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία, η επίσκεψη στον γιατρό είναι η μοναδική ασφαλής επιλογή. Ο παθολόγος, ο γυναικολόγος ή ο ουρολόγος, αλλά και η ψυχολογική υποστήριξη αποτελούν μονόδρομο για τη γρήγορη αντιμετώπιση και κυρίως ανακούφιση και των δύο συντρόφων που όσο κρατούν το πρόβλημα, μέσα στην ερωτική τους ζωή τόσο χάνονται και απομακρύνονται και σεξουαλικά και συναισθηματικά.

Η ακράτεια των ούρων μιας γυναίκας νέας, ελκυστικής, δυναμικής, της καθημερινής ζωής, δεν πρέπει να την καθηλώνει και να την κάνει να αισθάνεται ανάπηρη και φυσικά μη ποθητή στον ερωτικό της σύντροφο. Εξάλλου, η διατήρηση του προβλήματος παράγει κι άλλα οργανικά προβλήματα, αφού η ανεξέλεγκτη ούρηση απειλεί την ποιότητα ζωής και της υγείας της.

Σήμερα, το πρόβλημα αυτό λύνεται. Στην ίδια «μένει» να πάρει την απόφαση και τον σύντροφό της από το χέρι και μαζί να επισκεφθούν τον ειδικό, ζώντας την καλύτερη επόμενη μέρα…

Θάνος Ε. Ασκητής