Εγκυμονεί σεξουαλικούς κινδύνους η χρήση εφαρμογών γνωριμιών;

Το διαδίκτυο αποτελεί σημαντική εξέλιξη και πρόοδο των καιρών μας, καταλαμβάνοντας μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας, μέσα από τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει. Ο τρόπος και ο λόγος που χρησιμοποιεί κανείς το διαδίκτυο καθιστά το κατά πόσο παραμένει στα όρια του λειτουργικού ή αποτελεί εξάρτηση και εθισμό . Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του χρόνου που δαπανάται στο διαδίκτυο, σχετίζεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα (αναζήτηση συντρόφων, ενημέρωση γύρω από θέματα σεξουαλικότητας, αγορά σεξουαλικών βοηθημάτων-παιχνιδιών), ενώ παράλληλα μεγάλο μέρος των χρηστών χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ως σεξουαλική έκφραση και διέξοδο.

Σήμερα υπολογίζεται πως 1 στους 3 χρήστες διαδικτύου, χρησιμοποιεί εφαρμογές διαδικτυακών γνωριμιών (on line dating apps), τα οποία λειτουργούν παράλληλα με τις γνωστές εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης. Ένα ονοματεπώνυμο και μια φωτογραφία είναι αρκετά για να σας εισάγουν στο κόσμο του «διαδικτυακού φλερτ». Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν που σχετίζονται με τη σεξουαλική συμπεριφορά (sexual risk behaviors);

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2020,στο επιστημονικό περιοδικό Sexual, Medicine, αποτυπώθηκαν οι κίνδυνοι αυτοί. Στην έρευνα συμμετείχαν 9,575 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 16-64 ετών, που έκαναν καθημερινή χρήση διαδικτύου. Το 40% του δείγματος τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, ανήκε στην ηλικιακή ομάδα 45-64 ετών. Από το σύνολο των συμμετεχόντων που χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο, το 20% φάνηκε να το χρησιμοποιεί για φλερτ και εύρεση σεξουαλικών συντρόφων.

Η γνωριμία σεξουαλικών συντρόφων μέσα από date apps ήταν πιο συχνή στους άνδρες (σε ποσοστό 11%), σε σχέση με τις γυναίκες (αντίστοιχο ποσοστό 7%)και στην πληθυσμιακή ομάδα 30-44 ετών (άνδρες και γυναίκες).

Οι γνωριμίες σεξουαλικών συντρόφων μέσα από το διαδίκτυο, φαίνεται πως εγκυμονεί σεξουαλικούς κινδύνους, όταν δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, κάτι που αποτυπώνεται ηχηρά μέσα από τα παρακάτω ευρήματα:

  • Μικρή πιθανότητα χρήσης προφυλακτικού. Είναι πολύ πιθανόν τα άτομα που συνηθίζουν να βγαίνουν συχνά από date apps, να μην έχουν χρησιμοποιήσει προφύλαξη σε οποιαδήποτε προηγούμενη σεξουαλική εμπειρία τους τελευταίους 12 μήνες.
  • Μικρότερη πιθανότητα για τα άτομα αυτά να έχουν κάνει εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
  • Υψηλά ποσοστά ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (από εκείνους που δήλωσαν ότι έχουν εξεταστεί).
  • Υψηλές πιθανότητες για κάποιον να του ζητηθεί να δώσει χρήματα μετά τη σεξουαλική επαφή, χωρίς να έχει συμφωνηθεί εξαρχής.
  • Οι άνδρες είναι πιο πιθανόν να γνωρίσουν από κοντά τα άτομα, με τα οποία που συνομιλούν μέσω των εφαρμογών αυτών.

Η έρευνα καταλήγει πως η γνωριμία σεξουαλικών διαδικτυακών συντρόφων σχετίζεται με περισσότερες πιθανότητες εμπλοκής σε σεξουαλικές συμπεριφορές υψηλού ρίσκου. Υπάρχουν κίνδυνοι λοιπόν στην μετάβαση από το διαδικτυακό φλερτ και επικοινωνία στη δια ζώσης συνάντηση και σεξουαλική εμπλοκή.

Σε κάθε περίπτωση το διαδίκτυο είναι ένα μέσο το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά, να μας φέρει κοντά, καλύπτοντας την έμφυτη ανάγκη μας για κοινωνικότητα, διαπροσωπική και σεξουαλική επαφή, κάτι που προυποθέτει από το άτομο να έχει επίγνωση εαυτού, να προστατεύει τον εαυτό του και λαμβάνει προφυλάξεις. Για αυτό το λόγο υπάρχει η ανάγκη καθοδήγησης ,από ειδικούς, που θα προάγει τη σεξουαλική υγεία, ειδικά σε νεαρές ηλικίες.

Παπαδόπουλος Περικλής

Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής

Επιστημονικός Συνεργάτης Ι.Ψ.Σ.Υ