Φυσική άσκηση και γυναικεία σεξουαλική λειτουργία

Έχει φανεί πως η φυσική άσκηση έχει σημαντικά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία, τι γίνεται όμως με τη σεξουαλική υγεία; Έχει προταθεί πως κάποιοι φυσιολογικοί μηχανισμοί που εμπλέκονται στην άσκηση μπορεί να συμβάλλουν θετικά και στη σεξουαλική λειτουργία των γυναικών.

Η άσκηση περιλαμβάνει φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν είτε αμέσως μετά την άσκηση είτε μακροχρόνιες. Κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την άσκηση, συμβαίνουν μεταβολικές και νευρομυϊκές αλλαγές. Επίσης, παρατηρείται και  αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και του καρδιακού παλμού και έκκριση ορμονών, όπως κορτιζόλη, οιστρογόνα, προλακτίνη, ωκυτοκίνη και τεστοστερόνη που σχετίζονται με τη γυναικεία σεξουαλική λειτουργία και συγκεκριμένα με τη σεξουαλική διέγερση.

Όταν ασκούμαστε τακτικά, συμβαίνουν χρόνιες αλλαγές στο σώμα μας. Έχει φανεί πως η χρόνια και τακτική άσκηση αποτελεί προστατευτικό παράγοντα κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η αρτηριοσκλήρυνση, πάθηση των αγγείων, παρεμβαίνει στη φυσιολογική λειτουργία των γενετικών οργάνων, ενώ η υπέρταση έχει συνδεθεί με τη σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες. Έτσι, η μακροχρόνια φυσική άσκηση μπορεί να ενισχύσει και τη σεξουαλική λειτουργία, μειώνοντας την υπέρταση και ρυθμίζοντας την αιματική ροή στην περιοχή του κόλπου.

Επίσης, η άσκηση έχει φανεί πως συμβάλλει στη μείωση του στρες και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, η αερόβια γυμναστική ενεργοποιεί την απελευθέρωση σεροτονίνης, μια από τις ορμόνες που ρυθμίζει τη διάθεση μας.  Η φυσική άσκηση μπορεί να επιδρά έμμεσα στη σεξουαλική λειτουργία μέσω της καλής διάθεσης. Σύμφωνα με μία έρευνα, φοιτήτριες που ασκούνταν για τουλάχιστον 1 ώρα την εβδομάδα ανέφεραν περισσότερη σεξουαλική ικανοποίηση σε σχέση με όσες δεν γυμνάζονταν.

Τέλος, η χρόνια άσκηση βελτιώνει την εικόνα σώματος, δηλαδή τις πεποιθήσεις και τα συναισθήματα που κρατά το άτομο για το σώμα του. Όσοι γυμνάζονται τακτικά, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν θετική εικόνα σώματος, ενώ με τη σειρά της η θετική εικόνα σώματος συνδέεται άμεσα με καλύτερη σεξουαλική λειτουργία.

Λαφαζάνη Περσεφόνη

Ψυχολόγος

Επιστημονική Συνεργάτης Ι.Ψ.Σ.Υ

Πηγή: Stanton, A. M., Handy, A. B., & Meston, C. M. (2018). The Effects of Exercise on Sexual Function in Women. Sexual medicine reviews6(4), 548–557.