Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία στη γυναίκα: πού οφείλεται;

Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που απασχολούν τη γυναίκα, χωρίς, ωστόσο, να συνεπάγεται απαραίτητα και την μείωση των σεξουαλικών επαφών. Αν υπάρξει σεξουαλική προσέγγιση, μπορεί να ανταποκριθεί και να απολαύσει τη σεξουαλική πράξη. Συνήθως όμως στη γυναίκα που παρουσιάζεται αυτό το πρόβλημα παρατηρείται και μείωση των σεξουαλικών της επαφών, καθώς αποφεύγει την σεξουαλική εμπλοκή. Όταν λοιπόν μια γυναίκα εμφανίζει υποτονική σεξουαλική διάθεση, αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή και έχει μειωμένες ή καθόλου σεξουαλικές φαντασιώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε γίνεται λόγος για μια σεξουαλική δυσλειτουργία.

Η σεξουαλική επιθυμία επηρεάζεται τόσο από βιολογικούς όσο και από ψυχολογικούς παράγοντες. Οι βιολογικοί παράγοντες σχετίζονται με τα επίπεδα των ορμονών, οιστρογόνων ή ανδρογόνων, η μείωση των οποίων προκαλεί και πτώση στη σεξουαλική διάθεση της γυναίκας. Αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν κυρίως στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, ενώ η σεξουαλική επιθυμία επανέρχεται με τον καιρό σε ικανοποιητικά επίπεδα. Άλλοι βιολογικοί παράγοντες αφορούν τη σωματική υγεία της γυναίκας που μπορεί να αντιμετωπίζει παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα ή παρενέργειες από κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Οι ψυχολογικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην μείωση της σεξουαλικής διάθεσης της γυναίκας ποικίλλουν.

  • Η επίδραση των αντιλήψεων και των προτύπων που υιοθετεί από τα ΜΜΕ, το διαδίκτυο και το περιβάλλον της είναι καθοριστικής σημασίας για το πώς νιώθει με τον εαυτό της, κατά πόσο διεκδικεί και εκφράζει την σεξουαλικότητα της.  Η γυναίκα βομβαρδίζεται από πληροφορίες σχετικά με το ποιοι είναι οι κατάλληλοι τρόποι συμπεριφοράς για να θεωρείται ελκυστική, ποιες είναι οι σωστές αναλογίες σώματος, δημιουργώντας «πρέπει», που την εγκλωβίζουν και την μπλοκάρουν σεξουαλικά. Η εικόνα σώματος, το πώς νιώθει, τι σκέφτεται και πώς εκφράζεται μέσα από το σώμα της, παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στο πόσο έντονη σεξουαλική επιθυμία θα έχει και στην έκφραση της σεξουαλικότητας της.
  • Καθοριστική είναι και η ποιότητα της σχέσης, αν υπάρχει επικοινωνία, τσακωμοί, συγκρούσεις, το πώς αισθάνεται η γυναίκα για τον σύντροφο της, καθώς και η στάση του συντρόφου απέναντι της. Η διεκδίκηση και η συναισθηματική εμπλοκή του συντρόφου, μπορεί να πυροδοτήσουν τη σεξουαλική  διάθεση της γυναίκας. 
  • Ενίοτε η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία μπορεί να συνυπάρχει με κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα, όπως κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές. Σε αυτές τις περιπτώσεις κρίνεται σκόπιμο να αντιμετωπίζεται και το ψυχολογικό πρόβλημα, έτσι ώστε να βελτιωθεί και το σεξουαλικό.
  • Επιπλέον, η ύπαρξη κάποιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας τόσο στην ίδια, όπως δυσκολία στον οργασμό ή πόνο κατά την σεξουαλική επαφή, όσο και στον σύντροφο της, ενδέχεται να λειτουργήσουν κατασταλτικά για τη σεξουαλική της διάθεση.
  • Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζουν και η αυστηρή ανατροφή και ηθικές αξίες που μετέδωσε το οικογενειακό της περιβάλλον σε νεαρή ηλικία, δημιουργώντας της την εντύπωση ότι το σεξ είναι κάτι κακό ή και ανήθικο.

Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία τόσο της ίδιας της γυναίκας, η οποία αγχώνεται για τον σύντροφο και τη σχέση της και πιέζεται, όσο του συντρόφου της, ο οποίος μπορεί να αισθάνεται απόρριψη, θυμό, να νιώθει μη επιθυμητός ή να θεωρεί ότι ο ίδιος ευθύνεται. Η επικοινωνία στο ζευγάρι και η αναζήτηση της θεραπευτικής προσέγγισης μέσα από έναν ειδικό αποτελούν τα κλειδιά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας.