5 τρόποι που η πανδημία Covid 19 άλλαξε τη σεξουαλική και συντροφική ζωή των ανθρώπων

Από την έναρξη της πανδημίας του Covid-19, οι άνθρωποι είδαν την καθημερινότητα τους να αλλάζει άρδην σε κοινωνικό, επαγγελματικό, οικονομικό καιδιαπροσωπικό επίπεδο. Φυσικά, και η σεξουαλική ζωή αλλά και οι ερωτικές-συντροφικές σχέσεις ως άρρηκτα συνδεδεμένες με τις συνθήκες ζωής του ατόμου, δε θα μπορούσαν να μην επηρεαστούν αντίστοιχα.

Σύμφωνα με νέα δεδομένα από τον Εθνικό Συνασπισμό για την Σεξουαλική Υγεία (National Coalition for Sexual Health) και το Ινστιτούτο Kinsey (Kinsey Institute) από την έναρξη της πανδημίας:

  • Μειώθηκε η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών.

Έχει βρεθεί ότι σχεδόν ο μισός Αμερικάνικος πληθυσμός, ηλικίας 18-35 ετών, αναφέρει σεξουαλικά προβλήματα στη σεξουαλική επαφή, όπως μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, ασυμφωνία στα σεξουαλικά κίνητρα και σεξουαλικές δυσλειτουργίες (διαταραχές στον οργασμό και στη στύση). Τα δεδομένα ισχύουν τόσο για τα έγγαμα ζευγάρια, που, κυρίως στη διάρκεια της καραντίνας, περιορίστηκαν εντός σπιτιού με την διαρκή παρουσία των παιδιών και την έλλειψη ιδιωτικότητας και προσωπικού χρόνου, όσο και για τα ζευγάρια που είχαν σχέσεις εξ αποστάσεως ή τα άτομα που δεν βρίσκονταν σε κάποια σχέση, των οποίων οι ευκαιρίες για σεξουαλική επαφή μειώθηκαν έτι περισσότερο. Ωστόσο, ο κύριος λόγος για τη μείωση της σεξουαλικής ζωής είναι το αίσθημα ανασφάλειας και το άγχος το οποίο υφίστανται οι άνθρωποι από την αρχή της πανδημίας, γεγονός που μετατόπισε το ενδιαφέρον από την έκφραση της σεξουαλικότητας στην καθημερινή επιβίωση.

  • Μειώθηκε το ποσοστό γεννήσεων (BabybustvsBabyboom)

Στην αρχή της πανδημίας του SARS-CoV-2 υπήρχαν αρκετές υποθέσεις σχετικά με το εάν η περίοδος της καραντίνας, που επιβλήθηκε σε αρκετές χώρες του κόσμου, και ο περιορισμός στο σπίτι θα οδηγούσε σε αύξηση των γεννήσεων (baby boom- έκρηξη μωρών). Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention) φαίνεται ότι υπήρξαν 763 λιγότερες γέννες/ημέρα τον Δεκέμβριο 2020 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2019. Ο υψηλός αριθμός των νοσηλευομένων με κορωνοϊό, ο φόβος μόλυνσης και η οικονομική ανασφάλεια οδήγησαν τα ζευγάρια στο να καθυστερήσουν τη σύλληψη ενός παιδιού.

  • Αυξήθηκε η επικοινωνία ανάμεσα στα ζευγάρια.

Η πανδημία φαίνεται να παρότρυνε τα ζευγάρια να επικοινωνήσουν πιο αποτελεσματικά ως προς τις επιθυμίες αλλά και τους προβληματισμούς τους γύρω από τις σχέσεις τους. Βρέθηκε ότι 47% των ατόμων που βρίσκονταν σε σχέση αύξησαν την επικοινωνία με τους συντρόφους τους, προκειμένου να επιλύσουν σεξουαλικά προβλήματα. Επομένως, αν και δεν αναιρείται το γεγονός ότι υπήρξαν χωρισμοί αλλά και διαζύγια, φαίνεται ότι η πανδημία επέφερε θετικές συνέπειες ως προς το βασικό συστατικό των σχέσεων, αυτό της επικοινωνίας.

  • Τα ζευγάρια πειραματίστηκαν σεξουαλικά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τα ζευγάρια εξερεύνησαν νέους τρόπους απόλαυσης και σεξουαλικής σύνδεσης, ενώ τα άτομα που δεν ήταν σε σχέση δοκίμασαν ψηφιακούς τρόπους όπως σεξ μέσω μηνυμάτων ή τηλεφωνικό σεξ. Εκείνοι που επιχείρησαν να πειραματιστούν με νέες σεξουαλικές πρακτικές ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν βελτίωση στη σεξουαλική τους ζωή. Ανάμεσα στα άτομα που βρίσκονταν σε σχέση, το 42% ανέφερε μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση σε σύγκριση με το 20% των ατόμων που δεν βρίσκονταν σε σχέση.

  • Αυξήθηκαν τα διαδικτυακά ραντεβού (onlinedating).

Με την έλευση του Covid 19, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά διαδικτυακά μέσα γνωριμιών. Φαίνεται να διαφοροποιήθηκε η φύση αυτής της αλληλεπίδρασης σε σύγκριση με την εποχή προ Covid. Πλέον, οι συζητήσεις των ανθρώπων στα διαδικτυακά μέσα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, εστιάζουν στο να γνωριστούν καλύτερα και να συνδεθούν συναισθηματικά. Πριν την πανδημία, οι άνθρωποι ενδιαφέρονταν να κάνουν μια γρήγορη γνωριμία, να ανταλλάξουν σύντομα μηνύματα και επικεντρώνονταν στο να βρεθούν από κοντά.

Διδυμοπούλου Αγγελική

Ψυχολόγος

Επιστημονική Συνεργάτης Ι.Ψ.Σ.Υ.