Ψυχοπαθολογία και νευρογνωστικές δυσλειτουργίες σε άτομα που ανάρρωσαν από Covid-19

Από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 135 εκ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και 3εκ. περίπου θάνατοι παγκοσμίως, με τη λίστα των ενεργών κρουσμάτων να συνεχώς αυξάνεται, παράλληλα με την προσπάθεια των κρατών να εμβολιάσουν τον πληθυσμό.

Καθώς η πανδημία εξαπλώνεται, υπάρχει ένα ιδιαίτερα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη συσχέτιση και αναγνώριση ψυχικής υγείας και Covid-19. Τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν μια ισχυρή συσχέτιση με κόπωση, κατάθλιψη, άγχος, διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), καταναγκαστική συμπτωματολογία και αυπνία, ειδικά σε ασθενείς που ανάρρωσαν μετά από οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού από τον ιό.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 2021 στο επιστημονικό περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity, της Ψυχονευροανοσολογίκής κοινότητας Psychoneuroimmunology Research (PNIRS), μελέτησε την πιθανότητα εμφάνιση ψυχιατρικών συμπτωμάτων και νευρογνωστικής λειτουργίας σε άτομα που ανάρρωσαν από τον κορονοιό 3 μήνες μετά. Το δείγμα αποτελούνταν από 226 συμμετέχοντες με μέσο όρο ηλικίας τα 58 έτη (26 ετών-87 ετών) από τους οποίους 149 ήταν άνδρες και 77 ήταν γυναίκες. Τον 1ο και 3ο μήνα τους χορηγήθηκαν περισσότερα από 15 ερωτηματολόγια που αξιολογούσαν τόσο την πιθανή εκδήλωση ψυχοπαθολογίας όσο και τη γνωστική δυσλειτουργία.

Αποτελέσματα:

  • Το 25% πληρούσε τα διαγνωστικά κριτήρια (DSM-5) για ψυχιατρική διαταραχή όπως: συναισθηματικές διαταραχές (N=20), αγχώδεις διαταραχές (N=20) αυπνία (N=20) και άλλες (N=7). Το 32% από αυτούς είχε λάβει και στο παρελθόν κάποια διάγνωση.
  • Το 1ο μήνα αξιολόγησης το 35% των συμμετεχόντων είχε εκδηλώσει τουλάχιστον μία ψυχοπαθολογία (αναφερόμενη καταθλιπτική συμπτωματολογία, αγχώδεις εκδηλώσεις, αυπνία, καταναγκαστικές συμπεριφορές, εκδηλώσεις μετατραυματικής διαταραχής).
  • Μόνο 25 ασθενείς (19%) είχε σκορ εντός του φυσιολογικού εύρους τιμών στην νευρογνωσιακή αξιολόγηση.
  • Βρέθηκε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ ψυχοπαθολογίας και νευρογνωσιακών δυσλειτουργιών
  • Η καταθλιπτική συμπτωματολογία φάνηκε όχι μόνο να υποχωρεί αλλά να έχει αντοχή και να ενισχύεται σε ένταση από το 1ο μήνα αξιολόγησης ως το 3ο μήνα αξιολόγησης, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ψυχοπαθολογίες που παρουσίασαν μια φθίνουσα πορεία ως προς τη συχνότητα και έντασή τους.
  • Διαφυλικές διαφορές υπήρχαν μόνο στην σοβαρότητα και διάρκεια των καταθλιπτικών συμπτωμάτων (γυναίκες σκόραραν υψηλότερα στα ερωτηματολόγια της κατάθλιψης τόσο στο 1ο όσο και στο 3ο μήνα, με ιστορικό προηγούμενης κατάθλιψης)

Παπαδόπουλος Περικλής

Κλινικός Ψυχολόγος

Επιστημονικός Συνεργάτης Ι.Ψ.Σ.Υ

Πηγή: Mazza, M. G., Palladini, M., De Lorenzo, R., Magnaghi, C., Poletti, S., Furlan, R., … & COVID-19 BioB Outpatient Clinic Study group. (2021). Persistent psychopathology and neurocognitive impairment in COVID-19 survivors: effect of inflammatory biomarkers at three-month follow-up. Brain, behavior, and immunity.

Tags