Μείωση ή Έλλειψη Σεξουαλικής Ζωής (απομάκρυνση – άρνηση)

Μείωση ή Έλλειψη Σεξουαλικής Ζωής (απομάκρυνση – άρνηση)

 

Η ερωτική ζωή ενός ζευγαριού αποτελεί ζωτικό κομμάτι της σχέσης και εκφράζει τη σεξουαλική επιθυμία και τον πόθο για επαφή. Είναι συχνό φαινόμενο στο πέρασμα του χρόνου οι σύντροφοι να «χάνουν» το κομμάτι αυτό που άλλοτε τους ένωνε αφού βουλιάζουν σε μια καθημερινότητα, σε μια ρουτίνα που δεν τους διεγείρει πια. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται να λειτουργούν συμμαχικά στην προσπάθεια να κρατήσουν ζωντανή τη σεξουαλική τους ζωή διεκδικώντας μια ολοκληρωμένη σχέση.

  1. Η έλλειψη επικοινωνίας και οι συγκρούσεις στη σχέση: Η κριτική, η χρέωση, οι καυγάδες, η έλλειψη σεβασμού και η υποτίμηση, μπορεί να απομακρύνουν τους δύο συντρόφους, τόσο συναισθηματικά όσο και σεξουαλικά.
  2. Η σεξουαλική δυσλειτουργία: Άνδρες που αντιμετωπίζουν κάποιο στυτικό πρόβλημα ή που εκσπερματίζουν πιο γρήγορα απ’ ότι θα ήθελαν ή πολύ αργά, μπορεί να κυριεύονται από φόβο και ανασφάλεια, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν τις σεξουαλικές επαφές στην περίπτωση που τους ξανασυμβεί το ίδιο. Από την άλλη πλευρά, γυναίκες με μειωμένη σεξουαλική επιθυμία συνήθως αποφεύγουν τις σεξουαλικές επαφές.
  3. Το κακό σεξ και η συνήθεια: Πολλά ζευγάρια δυσκολεύονται να εκφράσουν ανοιχτά τις ερωτικές τους επιθυμίες, τις σκέψεις τους, τις φαντασιώσεις τους και δεν νιώθουν άνετα στο να ζητήσουν από το σύντροφό τους αυτό που πραγματικά θέλουν στο σεξ. Ταυτόχρονα, η απουσία της πρόκλησης, η ρουτίνα, το βόλεμα, η παραμέληση της εικόνας, οδηγούν συχνά στην απομυθοποίηση και μπορεί να επηρεάσουν άμεσα την ερωτική του διάθεση.
  4. Ο αυνανισμός: Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις κυρίως ανδρών, που βρίσκουν διέξοδο στον αυνανισμό, πράγμα που γίνεται εις βάρος των σεξουαλικών τους επαφών. Μάλιστα, μπορεί να συνοδεύεται από τον εθισμό στο πορνό και να καταλήξει όλο αυτό μία καταναγκαστική, εθιστική συμπεριφορά.
  5. Το υπερβολικό στρες, το άγχος και η κατάθλιψη: Προβλήματα στη δουλειά, στην οικογένεια, το πένθος, η οικονομική ανασφάλεια, μπορεί να μειώσουν την επιθυμία για σεξ.
  6. Ορμονικές αλλαγές: όπως για παράδειγμα χαμηλά επίπεδα της τεστοστερόνης και στα δυο φύλα, χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση που οδηγούν σε κολπική ξηρότητα κλπ.
  7. Η έλλειψη ύπνου: μπορεί αν δημιουργήσει έντονη κόπωση και έτσι, το να κοιμηθεί κανείς φαντάζει πιο δελεαστικό από το να επιδοθεί σε σεξουαλική δραστηριότητα.
  8. Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, όπως είναι τα αντικαταθλιπτικά, τα αγχολυτικά ή τα αντιϋπερτασικά φάρμακα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την σεξουαλική επιθυμία, προκαλώντας μάλιστα πολλές φορές και σεξουαλική δυσλειτουργία.

Στην περίπτωση που οι ερωτικές επαφές αραιώνουν και παύουν να ικανοποιούν, η ανοικτή και ήρεμη συζήτηση με τον/ την σύντροφο για τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς ενδείκνυται σε αρχικό επίπεδο. Προσπαθήστε να μιλάτε ανοιχτά ο ένας στον άλλον για το πως αισθάνεστε, μοιραστείτε τους φόβους σας, τις ανησυχίες σας και τις προσδοκίες σας από τη σχέση που μοιράζεστε. Είναι συχνό φαινόμενο οι σχέσεις στη σύγχρονη εποχή να εμφανίζουν ένα είδος «συναισθηματικού διαζυγίου» καθώς οι σύντροφοι αποσύρονται και δεν έχουν πραγματική συναισθηματική επικοινωνία. Τέλος, η αναζήτηση βοήθειας από ειδικό σεξουαλικής υγείας, είναι απαραίτητη όταν το πρόβλημα δε διορθώνεται μόνο μέσα από τη συζήτηση και τους χειρισμούς του ζευγαριού.

Η διατήρηση μίας καλής σεξουαλικής λειτουργίας μεγαλώνοντας είναι ένα σημαντικό κριτήριο της ποιότητας ζωής, της ψυχοσυναισθηματικής ισορροπίας και της καλής βιολογικής μας υγείας.

  1. Δεχόμαστε με ιδιαίτερη συχνότητα αιτήματα ατόμων που έχουν μειωμένη ή καθόλου σεξουαλική ζωή είτε με δική τους απόφαση είτε του συντρόφου τους.
  2. Η συχνότερη αιτία απουσίας σεξουαλικής ζωής στα περιστατικά που έχουμε αναλάβει είναι οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες, με κυρίαρχη τη στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες και τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία στις γυναίκες.
  3. Για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, συχνά, απαιτείται η συνεργασία και των δυο «μερών» της ερωτικής σχέσης με τον ειδικό.

Στο Ι.Ψ.Σ.Υ οι ειδικοί ψυχικής και σεξουαλικής υγείας αναλαμβάνουν αρχικά να συλλέξουν ένα πλήρες ατομικό, οικογενειακό και σεξουαλικό ιστορικό από την ενδιαφερόμενη πλευρά. Στη συνέχεια και όπου κριθεί απαραίτητο, προγραμματίζονται οργανικές, ορμονικές και άλλες κατά περίπτωση εξετάσεις. Ενδεχομένως, χορηγηθούν και ψυχομετρικά εργαλεία για την καλύτερη δυνατή συλλογή πληροφοριών. Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, οι δυνατότητες αντιμετώπισης εξαρτώνται από την κάθε περίπτωση.

Για παράδειγμα αν η έλλειψη ή απουσία σεξουαλικής ζωής οφείλεται σε σεξουαλική δυσλειτουργία, τότε οι επιλογές αφορούν κυρίως την φαρμακευτική αγωγή και την ψυχοθεραπεία. Ανάλογα, λοιπόν, με την αιτία, επιλέγουμε την κατάλληλη παρέμβαση, η οποία όμως ποικίλλει από άτομο σε άτομο και από τη φύση του προβλήματος. Ολοκληρώνοντας, η εμπειρία ετών σε ζητήματα που στον πυρήνας τους έχουν τη σεξουαλική ζωή του ατόμου, δε γίνεται παρά να μας καθιστά την πιο έγκυρη πηγή θεραπείας και διαχείρισης του συγκεκριμένου ζητήματος.

  • 1.Client
  • 2.Share