Το σώμα μου και το σεξ (Κορίτσι-Γυναίκα)

Τα γυναικεία γεννητικά όργανα

Το γεννητικό σύστημα της γυναίκας είναι πιο περίπλοκο και ευαίσθητο από το ανδρικό. Επίσης, περιλαμβάνει εξωτερικά και εσωτερικά γεννητικά όργανα.

Εξωτερικά γεννητικά όργανα (αιδοίο)

Όλα μαζί τα γεννητικά όργανα της γυναίκας είναι γνωστά ως αιδοίο. Το αιδοίο αποτελείται από τα μεγάλα χείλη, τα μικρά χείλη, την κλειτορίδα, το στόμιο της ουρήθρας και τον παρθενικό υμένα.

  • Μεγάλα και μικρά χείλη: είναι μακρόστενες πτυχές του δέρματος που προεξέχουν.
  • Ουρήθρα: εσωτερικό όργανο που καταλήγει στο αιδοίο. Είναι ένας μικρός σωλήνας, που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη προς τα έξω.
  • Κλειτορίδα: είναι ένα όργανο που σε μικρογραφία μοιάζει με το ανδρικό πέος. Διαθέτει πλούσιες νευρικές απολήξεις, ιδιαίτερα ευαίσθητες σε ερεθίσματα. Όταν η γυναίκα ερεθιστεί σεξουαλικά, από ψυχικά ή σωματικά ερεθίσματα, τότε τα δυο σηρραγώδη σώματα της κλειτορίδας γεμίζουν με αίμα και την οδηγούν σε στύση. Αποτέλεσμα είναι να διογκώνεται και να αυξάνεται σε μήκος. Κατά τη σεξουαλική επαφή η διογκωμένη κλειτορίδα έρχεται σε επαφή με το πέος, όπου ερεθίζεται ακόμα περισσότερο, εξασφαλίζοντας το ξεκίνημα του οργασμού (δλδ. της τελικής κορύφωσης της γυναικείας διέγερσης).
  • Κλειτοριδική πτυχή (καλύπτρα): πρόκειται για ένα προστατευτικό σώμα το οποίο προστατεύει την κλειτορίδα.
  • Παρθενικός υμένας: είναι μια μεμβράνη με μια μικρή οπή στη μέση που καλύπτει την είσοδο του κόλπου. Αποτελεί ακόμα ένα μέτρο προστασίας των έσω γεννητικών οργάνων από τον έξω κόσμο. Η μορφή του διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή γίνεται ρήξη του υμένα, με αποτέλεσμα συνήθως μικρή αιμορραγία, η οποία σταματάει μόνη της.
  • Βαρθολίνιοι αδένες: βρίσκονται αριστερά και δεξιά στην είσοδο του κόλπου και εκκρίνουν υγρό που βοηθά στη λίπανσή του.
  • Περίνεο: είναι η περιοχή που εκτείνεται από τα έξω γεννητικά όργανα μέχρι τον πρωκτό. Έχει ρομβοειδές σχήμα και σταματάει τη εκροή των ούρων ή του σπέρματος.
  • Πρωκτός: είναι το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου. Επίσης είναι μια ερωτογενής περιοχή με μεγάλη ευαισθησία στο σεξουαλικό ερεθισμό και για τα δυο φύλα.
  • Εσωτερικά γεννητικά όργανα
  • Κόλπος: είναι ένας κυλινδρικός σωλήνας, μήκους 9 εκ. που βρίσκεται ανάμεσα στο αιδοίο και τη μήτρα και έχει δυο στόμια, το έξω και το έσω στόμιο. Το έξω στόμιο που βρίσκεται στο αιδοίο καλύπτεται από τον παρθενικό υμένα (όταν μια γυναίκα δεν έχει ακόμα την πρώτη της σεξουαλική επαφή) και το έσω στόμιο που επικοινωνεί με τη μήτρα. Ο κόλπος είναι ιδιαίτερα ελαστικός.
  • Μήτρα: είναι ένα κοίλο μυώδες όργανο σε σχήμα αχλαδιού με παχιά τοιχώματα, που βρίσκεται μέσα στην κοιλιά της γυναίκας. Η μήτρα αποτελείται από δυο μέρη, το σώμα που είναι πιο ογκώδες και βρίσκεται προς τα πάνω και τον τράχηλο που είναι το λεπτότερο μέρος της και βρίσκεται προς τα κάτω. Ο τράχηλος επικοινωνεί με τον κόλπο και είναι ορατός από αυτόν. Αποτελεί την ασπίδα της μήτρας. Κύριος ρόλος της μήτρας είναι η φιλοξενία, η διατροφή και η διασφάλιση της ακεραιότητας του εμβρύου μέχρι τη γέννησή του. Το εσωτερικό της μήτρας επενδύεται από βλεννογόνο που ονομάζεται ενδομήτριο. Κάθε μήνα από την αρχή της εφηβείας, το ενδομήτριο με τη μορφή αίματος (έμμηνος ρύση ή περίοδος) εξέρχεται από τη μήτρα περνώντας από τον κόλπο και το αιδοίο. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, το ενδομήτριο διατηρείται ώστε να βοηθήσει στην εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Στο επάνω μέρος της μήτρας, αριστερά και δεξιά εντοπίζονται δυο στόμια με τα οποία η μήτρα επικοινωνεί με τις δυο σάλπιγγες.
  • Σάλπιγγες: είναι δυο κινητοί μυϊκοί σωλήνες, μήκους 10 εκ., που εκτείνονται από τη μήτρα μέχρι τις ωοθήκες και έχουν δυο στόμια. Το ένα βρίσκεται μέσα στη μήτρα και το άλλο έχει σχήμα χωνιού και βρίσκεται ελεύθερο μέσα στην κοιλιά της γυναίκας, κοντά στην ωοθήκη. Οι σάλπιγγες είναι ο χώρος όπου γίνεται η συνάντηση του ωαρίου με τα σπερματοζωάρια. Από την εφηβεία και έπειτα, μια φορά το μήνα, κατά τις γόνιμες ημέρες, η ωοθήκη απελευθερώνει ένα ωάριο μέσα στην κοιλιά της γυναίκας και αυτή η διαδικασία ονομάζεται ωορρηξία. Με τη συνάντηση των σπερματοζωαρίων με το ωάριο στη σάλπιγγα, το σπερματοζωάριο που θα διαπεράσει την εξωτερική ζώνη του ωαρίου θα το γονιμοποιήσει.
  • Ωοθήκες: υπάρχουν δυο ωοθήκες που βρίσκονται στην περιοχή της κοιλιάς και κρέμονται από το αριστερό και δεξιό πλάγιο της μήτρας. Έχουν σχήμα αμυγδάλου με μήκος περίπου 3 εκ. και πλάτος 1,5 εκ. Οι λειτουργίες τους είναι να απελευθερώνουν τα ωάρια τα οποία και περιέχουν και να παράγουν γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα).

Το γυναικείο στήθος

Ο μαστός γενικά αποτελεί μια ημισφαιρική λιπώδη πτυχή του δέρματος στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα, ο οποίος περιέχει τον μαστικό ή μαζικό αδένα και είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος στις γυναίκες μετά την εφηβεία.

Συγκεκριμένα, εξωτερικά περιλαμβάνει τη θηλή, τη θηλαία άλω και τα αλωαία οζίδια.

  • Η θηλή αποτελεί έπαρμα του δέρματος του μαστού που βρίσκεται λίγο πιο κάτω και έξω από το μέσο του μαστού.
  • Η θηλαία άλως αποτελεί υποστρόγγυλη και ελαφρά επηρμένη περιοχή γύρω από την θηλή με διάμετρο 1,5–6 cmκαι χαρακτηρίζεται για το καστανέρυθρο χρώμα της. Στην επιφάνεια της θηλαίας άλω υπάρχουν μικρά επάρματα, τα θηλαία οζίδια.

Εσωτερικά ο μαστός αποτελείται από τον μαστικό ή μαζικό αδένα και το περιμαστικό λίπος.

Ο μαστικός αδένας αποτελείται από τα λόβια στα οποία παράγεται το γάλα και τους γαλακτοφόρους πόρους που μεταφέρουν το γάλα στους γαλακτοφόρους κόλπους. Οι γαλακτοφόροι κόλποι αποθηκεύουν το γάλα, το οποίο απελευθερώνουν όταν η θηλή πιέζεται από το βρέφος.

Η σημασία του μαστού για τη γυναίκα

  • Είναι το «όργανο» που δίνει τροφή και ζωή στο βρέφος της, διαμέσου του θηλασμού και αναπτύσσει την ερωτική και συναισθηματική επικοινωνία με το παιδί της, δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς ως μάνα και τροφός.
  • Είναι σύμβολο θηλυκότητας και κοινωνικής αισθητικής αντίληψης για την έκφραση και λειτουργική αναγνώριση της σεξουαλικότητάς της.
  • Είναι βασική ερωτογενής ζώνη της σεξουαλικής διέγερσης και οργασμικής κορύφωσης της.
  • Προκαλεί, ερεθίζει και διεγείρει τον άνδρα, αυξάνοντας τον πόθο του και τον αισθησιασμό του προς εκείνην, κυρίως στην οργασμική του ολοκλήρωση (εκσπερμάτιση).

Οι ορμόνες στη γυναίκα

Οιστρογόνα (οιστραδιόλη)

  • Τα οιστρογόνα παράγονται στις ωοθήκες από την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση.
  • Είναι η ορμόνη που αναπτύσσει τα γεννητικά όργανα της γυναίκας, αλλά και τα δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου, όπως η ανάπτυξη των μαστών, η χαρακτηριστική γυναικεία κατανομή του σωματικού λίπους, η γυναικεία λεκάνη και η γυναικεία χροιά της φωνής.
  • Γενικά, είναι η σεξουαλική ορμόνη της γυναίκας, που την κρατά σεξουαλικά «ξύπνια», καθορίζει τη θηλυκότητά της και τη σωματική της κατάσταση.
  • Έχει σχέση με την εφύγρανση του κόλπου, την ελαστικότητα του κολπικού τοιχώματος και τη γυναικεία σεξουαλική επιθυμία.
  • Στα οιστρογόνα οφείλεται επίσης, η παρουσία εμμηνορρυσίας (περίοδος) κάθε μήνα.

Προγεστερόνη

  • Ωθεί το ενδομήτριο στην έκκριση ειδικών πρωτεϊνών κατά το δεύτερο μισό του εμμηνορροϊκού κύκλου, προετοιμάζοντάς το να δεχθεί και να θρέψει το γονιμοποιημένο ωάριο.
  • Εάν δεν γίνει εμφύτευση, τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης μειώνονται, το ενδομήτριο σπάει και εμφανίζεται εμμηνόρροια.
  • Ο συνδυασμός υψηλών επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης καταστέλλει την περαιτέρω ωορρηξία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Η προγεστερόνη «ενθαρρύνει» την ανάπτυξη των αδένων του μαστού που παράγουν γάλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τεστοστερόνη

  • Παράγεται από τις ωοθήκες.
  • Ενισχύει τη σεξουαλική διάθεση και τη συμμετοχή της γυναίκας.
  • Είναι υπεύθυνη για την ευαισθησία των θηλών και της κλειτορίδας.
  • Συμβάλλει στην αντοχή των οστών και την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας και δύναμης.
  • Συνεισφέρει στη συνολική αίσθηση ευημερίας και ενέργειας.

Ωκυτοκίνη

  • Συνδέεται με τη σεξουαλική ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
  • Παράγεται τόσο κατά τη περίοδο της λοχείας όσο και κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, ενώ η έκκρισή της αυξάνεται σημαντικά στην οργασμική κορύφωση.
  • Έχει ευεργετική επίδραση στον καρκίνο του μαστού, δρώντας προληπτικά.

Η συμμετοχή του γυναικείου σώματος στο σεξ

Η σεξουαλική πράξη αποτελείται από τέσσερα στάδια ή φάσεις. Τη φάση της επιθυμίας, όπου έχουμε την αφύπνιση των ψυχικών και σωματικών αισθήσεων, τη φάση της διέγερσης, όπου πραγματοποιείται η σωματική προετοιμασία και κυρίως η κολπική εφύγρανση, τη φάση του οργασμού, όπου έχουμε την οργασμική κορύφωση, και τη φάση της χαλάρωσης (ηρεμίας), που τόσο ψυχικά όσο και σωματικά η γυναίκα επανέρχεται στην αρχική της εικόνα προ της σεξουαλικής της εμπλοκής.

  • Φάση της επιθυμίας: η εγκεφαλική ενεργοποίηση αφυπνίζει τους νευρογενείς και αιματικούς μηχανισμούς στο σώμα και στα γεννητικά όργανα, απαντώντας στα ερεθίσματα που αυξάνονται στη φάση της σεξουαλικής διέγερσης.
  • Φάση της διέγερσης: ο κόλπος προετοιμάζεται με αντίστοιχη λίπανση και εφύγρανση ώστε η γυναίκα να φτάσει στη σεξουαλική πράξη της πεϊκής εισχώρησης.
  • Φάση του οργασμού:ο οργασμός φαίνεται να ξεκινάει από το οργασμικό οροπέδιο (πλατό), που είναι η συνέχεια της σεξουαλικής διέγερσης της γυναίκας, προκειμένου μέσα από τα νεύρα και τα αγγεία που ρυθμίζουν την αγγειοδιαστολή και την υπεραιμία των γεννητικών οργάνων σε συνεργασία με τα κέντρα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη λειτουργία αυτή, να επέλθει η ολοκλήρωση της εφύγρανσης του κόλπου, η τάση της διόγκωσης των έξω γεννητικών οργάνων και κυρίως του αιδοίου (χείλη). Ο κόλπος στα δύο εσωτερικά τριτημόρια διαστέλλεται και φουσκώνει, ενώ το εξωτερικό τριτημόριο διατηρεί την ελαστικότητά του και διαστέλλεται τόσο όσο ακριβώς χρειάζεται για να υποδεχτεί το πέος. Όσο προχωρεί αυτή η φάση τόσο ο μυϊκός τόνος αυξάνεται, τα εσωτερικά δύο τριτημόρια του κόλπου διαστέλλονται περισσότερο και ο κόλπος αλλάζει χρωματισμό. Στη συνέχεια, μέσα από το παρασυμπαθητικό σύστημα, δημιουργούνται οι συγκινησιακές αντιδράσεις και η γυναίκα βιώνει τη στιγμή της πλήρους οργασμικής έξαρσης. Ο οργασμός προκύπτει από ισόχρονες ρυθμικές συσπάσεις των μυών του περινέου με μεσοδιαστήματα 0,8 του δευτερολέπτου και είναι 7-15 στις νέες γυναίκες. Ταυτόχρονα, συμβαίνουν μικροκινήσεις και συσπάσεις της μήτρας. Τότε παρατηρείται αύξηση της καρδιακής συχνότητας στο διπλάσιο, πλήρης διόγκωση των μικρών και των μεγάλων χειλέων του αιδοίου, αύξηση του μυϊκού τόνου του περινέου και του πρωκτού και μεταβολή του χρώματος του κόλπου σε έντονο ερυθρό ή κυανέρυθρο. Φυσιολογικά, ο οργασμός συντελείται κατά την απελευθέρωση από τη μυϊκή ένταση και τη διόγκωση που προκαλεί η υπεραιμία του σεξουαλικού ερεθισμού. Πως ακριβώς όμως πυροδοτείται ο μηχανισμός για τον οργασμό δεν είναι ακόμα γνωστό. Ο οργασμός υποκειμενικά εκφράζεται σαν μια πολύ μεγάλη ευχαρίστηση.
  • Φάση της αποκατάστασης (επαναφοράς και ηρεμίας των ψυχικών και σωματικών λειτουργιών): τα γεννητικά όργανα, αλλά και όλος ο οργανισμός επιστρέφει σιγά-σιγά στην αρχική του κατάσταση.

Αναπαραγωγή και εγκυμοσύνη

  • Ως αναπαραγωγή ορίζεται η διαδικασία μέσω της οποίας προκύπτει ένας νέος οργανισμός. Κατά τη σεξουαλική επαφή, μετά την εκσπερμάτιση μέσα στον κόλπο της γυναίκας, τα ικανότερα σπερματοζωάρια μέσω της μήτρας θα φθάσουν στις σάλπιγγες σε λιγότερο από μισή ώρα. Εκεί μπορούν να επιβιώσουν για 24-36 ώρες. Αυτό συνήθως γίνεται εναλλάξ, τον ένα μήνα απελευθερώνει ωάριο η μια ωοθήκη και τον επόμενο μήνα η άλλη.
  • Το ωάριο θα βρεθεί στη σάλπιγγα σε ελάχιστο χρόνο, όπου μπορεί να επιβιώσει περίπου για 12-24 ώρες. Αν η σεξουαλική επαφή και η εκσπερμάτιση στον κόλπο γίνουν τις γόνιμες ημέρες η πιθανότητα συνάντησης και γονιμοποίησης του ωαρίου είναι μεγάλη.
  • Οι γόνιμες μέρες συμπίπτουν με την ωορρηξία, η οποία συνήθως συμβαίνει 14 μέρες πριν την πρώτη μέρα της περιόδου. Επομένως, αν μια γυναίκα έχει σταθερό κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία θα συμβεί κοντά στην 14η ημέρα.
  • Το γονιμοποιημένο ωάριο αποτελεί το πρώτο κύτταρο ενός νέου οργανισμού που ονομάζεται έμβρυο. Το έμβρυο στη σάλπιγγα θα αρχίσει να διαιρείται σε κύτταρα. Όταν φθάσει σε ένα ορισμένο μέγεθος, μετακινείται από τη σάλπιγγα και πέφτει μέσα στη μήτρα, η οποία θα το κυοφορήσει για περίπου 9 μήνες.

Τους 3 πρώτους μήνες της κυήσεως συντελείται η οργανογένεση του εμβρύου, δηλαδή δημιουργούνται όλα τα όργανά του. Στο δεύτερο τρίμηνο, γίνονται αντιληπτές οι κινήσεις του εμβρύου. Στο τρίτο τρίμηνο το έμβρυο αναπτύσσεται σε όγκο και βάρος με γρήγορους ρυθμούς.

Αντισύλληψη

Ως αντισύλληψη καλούνται τα μέσα και οι τεχνικές που καταφέρνουν να αναστείλουν τη γονιμότητα, με τρόπο παροδικό και αναστρέψιμο. Η αποτελεσματικότητα κάθε μεθόδου χαρακτηρίζεται από την ικανότητά της να προλάβει ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

Οι μέθοδοι αντισύλληψης είναι δυνατό να ταξινομηθούν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

  • Μέθοδοι οι οποίες βασίζονται στη φυσιολογία της γυναίκας
  • Μέθοδοι οι οποίες βασίζονται σε μηχανικά μέσα
  • Μέθοδοι οι οποίες βασίζονται σε φαρμακευτικά μέσα (ορμονικά σκευάσματα)

Μέθοδοι οι οποίες βασίζονται στη φυσιολογία της γυναίκας

Α. Μέθοδος του ρυθμού (αποχή κατά τις γόνιμες ημέρες)

Η αποφυγή σεξουαλικών επαφών γίνεται 5 ημέρες πριν από την πιθανή ωοθυλακιορρηξία (την απελευθέρωση δηλαδή του ωαρίου από την ωοθήκη) και 3 ημέρες μετά. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι μικρή.

Β. Διακεκομμένη συνουσία

Αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης κατά την οποία το πέος τη στιγμή της εκσπερμάτισης εξέρχεται από τον κόλπο και η εκσπερμάτιση γίνεται μακριά από τα γυναικεία γεννητικά όργανα. Η χαμηλή αποτελεσματικότητα της μεθόδου στην αντισύλληψη οφείλεται κυρίως στην πιθανότητα εκσπερμάτισης μέσα στον κόλπο, προτού το πέος προλάβει να εξέλθει.

Μέθοδοι οι οποίες βασίζονται σε μηχανικά μέσα

Α. Ανδρικό προφυλακτικό

Αποτελεί ένα από τα πιο αξιόπιστα μέσα τόσο για την αντισύλληψη όσο και για προστασία έναντι των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ). Το προφυλακτικό είναι λεπτή θήκη από latex ή πολυουρεθάνη, που χρησιμοποιείται για την κάλυψη του πέους κατά τη συνουσία και για τη συγκράτηση του σπέρματος εμποδίζοντάς το να φθάσει στο ωάριο.

Β. Κολπικό διάφραγμα

Είναι μια κάψα συνήθως από καουτσούκ που τοποθετείται στο βάθος του κόλπου, έτσι ώστε να καλύψει τον τράχηλο της μήτρας. Η τοποθέτηση γίνεται πριν τη σεξουαλική επαφή και πρέπει να παραμείνει στον κόλπο τουλάχιστον 8 ώρες μετά την τελευταία συνουσία. Συνήθως το διάφραγμα συνοδεύεται και από σπερματοκτόνες κρέμες. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου αυτής είναι πολύ υψηλή.

Γ. Ενδομήτρια σπειράματα

Είναι μια συσκευή από μαλακό πλαστικό ή συνδυασμό πλαστικού και μετάλλου, μήκους 2-4 cm και τοποθετείται στην κοιλότητα της μήτρας, όπου μπορεί να παραμείνει για 2-3 χρόνια. Αποτελεί μία βασική μέθοδο αντισύλληψης κυρίως για τις γυναίκες, που έχουν αποκτήσει παιδιά και θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο μίας νέας κύησης.

Μέθοδοι οι οποίες βασίζονται σε φαρμακευτικά μέσα (ορμονικά σκευάσματα)

Α. Από του στόματος αντισύλληψη (αντισυλληπτικά χάπια)

Η δράση των αντισυλληπτικών χαπιών βασίζεται στην αναστολή της ωοθηλακιορρηξίας, δηλαδή στη μη έξοδο του ωαρίου από την ωοθήκη. Τα αντισυλληπτικά είναι συνδυασμός οιστρογόνων και προγεστερόνης. Τα περισσότερα σκευάσματα περιέχουν 21 δισκία και η έναρξη της λήψεως γίνεται την πρώτη ή την πέμπτη ημέρα της έμμηνου ρήσεως. Όταν ληφθούν όλα, η γυναίκα αφήνει διάστημα 7 ημερών χωρίς να πάρει χάπι και ξαναρχίζει τη νέα σειρά. Η περίοδος εμφανίζεται 2-4 ημέρες μετά τη διακοπή της χορήγησης και η γυναίκα έχει σταθερή περίοδο και πλήρη αντισυλληπτική δράση, καθόσον αναστέλλεται ο μηχανισμός της ωοθυλακιορρηξίας. Είναι μέθοδος εκλογής για άτεκνες γυναίκες. Η αποτελεσματικότητα των χαπιών είναι μεγάλη.

Β. Επείγουσα αντισύλληψη (χάπι της επόμενης ημέρας)

Πρόκειται για δισκία που περιέχουν μεγάλη δόση προγεσταγόνων και χορηγούνται ύστερα από σεξουαλική επαφή σε γόνιμες ημέρες. Η αποτελεσματικότητα αυξάνει όταν ληφθούν σύντομα μετά την επαφή. Δεν αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης, αλλά αναγκαστική παρέμβαση λόγω λάθους και χορηγείται υπό αυστηρή ιατρική οδηγία. Η λήψη τους συχνά διαταράσσει τον κύκλο με αποτέλεσμα η γυναίκα να έχει συχνά και σε άτακτα διαστήματα, έως και δυο μήνες μετά τη λήψη τους κολπική αιμόρροια.

Η σημασία του αυνανισμού στη ζωή της γυναίκας

Ο αυνανισμός στην παιδική ηλικία

  • Τα κορίτσια, όπως και τα αγόρια, βιώνουν από πολύ μικρά τα ερεθίσματα ευχαρίστησης που σχετίζονται με το σώμα τους και τα γεννητικά τους όργανα.
  • Ο παιδικός αυνανισμός είναι μια φυσιολογική σεξουαλική συμπεριφορά, όπου το κορίτσι ανακαλύπτει την ευχαρίστηση που προέρχεται από το σώμα του, αλλά όχι με οργανωμένο και συνειδητό τρόπο όπως συμβαίνει στην εφηβεία.
  • Επομένως, η αυτοϊκανοποίηση που λαμβάνει χώρα στον ιδιωτικό χώρο του παιδιού είναι μια φυσιολογική λειτουργία που το βοηθά να ανακαλύψει τον εαυτό του και να μεταβεί σταδιακά και ομαλά προς την εφηβεία και την ενηλικίωση.

Ο αυνανισμός στην εφηβεία

  • Ο αυνανισμός την περίοδο της εφηβείας είναι μια συνειδητή πράξη που αφυπνίζει το νεαρό κορίτσι σεξουαλικά, το βοηθά να γνωρίσει το σώμα του και να εισπράξει σεξουαλική ευχαρίστηση και οργασμό διαμέσου της κλειτορίδας και των μαστών.
  • Το κορίτσι στην εφηβεία έχει φαντασιώσεις μη συνειδητοποιημένες.
  • Πολύ συχνά, μάλιστα, μπορεί να νιώθει ενοχές και ντροπή για την απόλαυση και ικανοποίηση που εισπράττει μέσα από αυτή τη διαδικασία, με συχνή την ενοχοποίηση των γονιών για τη σεξουαλικότητα της κόρης τους.
  • Ωστόσο, είναι σημαντικό να ξέρει ότι ο αυνανισμός είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά η οποία πρέπει να γίνεται ιδιωτικά και ότι αποτελεί ένα μέσο ανακάλυψης και γνωριμίας του φύλου και της σεξουαλικότητας, προετοιμάζοντας την έφηβη γυναίκα για το μελλοντικό σεξουαλικό «άνοιγμα».

Ο αυνανισμός στην ενήλικη ζωή

Είδη:

  1. Κλειτοριδικός: η σεξουαλική διέγερση της κλειτορίδας από την ίδια τη γυναίκα.
  2. Κολπικός: η σεξουαλική διέγερση του κόλπου από την ίδια τη γυναίκα.
  3. Μικτός-πολυεστιακός
  • Είναι πολύ σημαντικό για την ψυχοσεξουαλική υγεία της γυναίκας, να αναπτύσσει μία θετική εικόνα για το σώμα της και να διατηρεί σταθερή την επαφή με τα γεννητικά της όργανα, καθώς μεγαλώνει.
  • Ο αυνανισμός συνιστά μία φυσιολογική συμπεριφορά, που τη βοηθάει, πρώτα απ’ όλα, να διατηρήσει σταθερή την επαφή με το σώμα και τη σεξουαλικότητά της.
  • Είναι μία πράξη ηδονής, που την αναζωογονεί, τη βοηθά να καλλιεργήσει τη φαντασία της και να γίνει πιο προκλητική στη σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό της.
  • Συχνά, υπάρχει σε περιόδους απουσίας κάποιου σταθερού ερωτικού συντρόφου.