Οι 5 βασικές αρχές μιας υγιούς συντροφικής σχέσης

Ζώντας σε μια εποχή που οι άνθρωποι ταλανίζονται από τα κατάλοιπα της πανδημίας, όπως την επικράτηση της ψηφιακής επικοινωνίας, την φοβία να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον, την μείωση της ανοχής, την αύξηση των συγκρούσεων και της βίας, γίνεται πρόδηλο πόσο έχουν δυσκολέψει οι σχέσεις.  

Σε κάθε συντροφική-ερωτική σχέση, όπου δύο άνθρωποι επιλέγουν, παρά τις διαφοροποιήσεις τους, να ενώσουν τις ζωές τους, είναι λογικό ότι θα υπάρξουν διαφωνίες και προστριβές. Παραμένει, όμως, σημαντικό να μπορούν να τις διαχειρίζονται και να νιώθουν πως βρίσκονται σε μια σχέση που δεν τους κάνει να αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους και δεν τους προκαλεί δυσαρέσκεια.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι 5 βασικές αρχές μιας υγιούς συντροφικής σχέσης;

  1. Επικοινωνία: πρώτη και κύρια προϋπόθεση για την ισορροπημένη συνύπαρξη των συντρόφων. Το ζευγάρι πρέπει να νιώθει άνετα να εκφραστεί με ειλικρίνεια, να μοιραστεί τις ανάγκες και τα «θέλω» του χωρίς επικριτική διάθεση, αλλά ακούγοντας και κατανοώντας ο ένας τον άλλον, δίχως να επιτρέπει την παρεμβατικότητα τρίτων.
  2. Σεβασμός: σημαίνει να μην προσπαθώ να σε αλλάξω και να μην απαιτώ να είσαι ίδιος με εμένα, αλλά να σέβομαι την προσωπικότητα και τις επιλογές σου, χωρίς να σε μειώνω, ούτε να σε υποτιμώ. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι προϋπόθεση για να σεβαστώ τον σύντροφο μου, είναι να έχω μάθει να σέβομαι και να φροντίζω τον εαυτό μου, να με αποδέχομαι και να μπορώ να διαχειριστώ την διαφορετικότητα του άλλου, χωρίς να νιώθω ότι απειλείται το «εγώ μου».
  3. Αναγνώριση: αν κάποιος νιώθει αδικημένος ή ότι δεν αναγνωρίζονται, δεν εκτιμώνται όλα αυτά που προσφέρει στον σύντροφο και στη σχέση του, μάλλον είναι η στιγμή να διερωτηθεί κατά πόσο βρίσκεται σε μια υγιή σχέση. Ο έπαινος, η φιλοφρόνηση, το «ευχαριστώ» ανάμεσα στους συντρόφους για αυτά που μοιράζονται, υλικά και συναισθηματικά, θα τους δείξει αμοιβαίο ενδιαφέρον και ότι δεν θεωρούν ο ένας τον άλλον δεδομένο.
  4. Εμπιστοσύνη: αν αναλογιστούμε τι μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη εμπιστοσύνης σε ένα ζευγάρι, συνειδητοποιούμε και την σημασία της ύπαρξης της. Η έλλειψη εμπιστοσύνης πηγάζει από το αίσθημα ανασφάλειας που νιώθει κάποιος και μπορεί να εκφραστεί με σκηνές ζηλοτυπίας, εξαρτητικότητα και προσκόλληση στον σύντροφο, που μπορεί να νιώσει δυσφορία, με αποτέλεσμα το ζευγάρι να οδηγηθεί σε συγκρούσεις. Είναι σημαντικό ο κάθε σύντροφος να μπορεί να διατηρεί, παράλληλα με την σχέση του, και έναν κοινωνικό κύκλο, καθώς και τα προσωπικά του ενδιαφέροντα, χωρίς αυτό να πλήττει την εμπιστοσύνη που νιώθει ο ένας απέναντι στον άλλον και χωρίς να δημιουργούνται αμφιβολίες για την δέσμευση στην σχέση.
  5. Υποστήριξη: είναι η στοργή και η φροντίδα για τον σύντροφο μου, που θα του δείξει ότι τον υπολογίζω και δεν είναι μόνος, αλλά έχει έναν «σύμμαχο» στη σχέση και στην ζωή, και θα ενισχύσει την συναισθηματική μας σύνδεση.

Αγγελική Διδυμοπούλου

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια CBT

Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.